Ta körkort – börja med handledarutbildning i Stockholm

Ibland råder det en viss förvirring runt det här med att ta körkort i Stockholm. Inte för att andra regler gäller i huvudstaden, utan för att Stockholm är stort och att det finns många körkorts-utbildningar att välja mellan. Här följer en guide till hur du kommer igång utan att virra bort dig. 

Det är ingen överdrift att påstå att konkurrensen mellan trafikskolorna är knivskarp. Något som givetvis kommer körskoleeleven till godo på så vis att priset på många av utbildningarna har sänkts de senaste åren. Inte minst på de obligatoriska körkortsutbildningarna (dvs handledarutbildningen och riskutbildningarna). Idag kan man faktiskt se priser under trehundra kr per deltagare, vilket är smått sjukt för en utbildning som varar i minst tre timmar. 

Valfrihetens helvete

Men med valfriheten kommer däremot problemet att organisera sin utbildning och välja bland alla alternativ. För dig som står i begrepp att ta körkort är grundtipset att "börja från början". Med andra ord med introduktionsutbildningen, som också kallas för handledarutbildning.

Namnet grundar sig i att denna utbildning är just en introduktion till övningskörningen, både för den som ska sitta bakom ratten (köreleven), och för den som ska ge instruktioner och ansvara för övningskörningen (handledaren.)

Här följer ett par viktiga punkter för dig som ska gå handledarutbildning i Stockholm.

1. Utbud av utbildare - välj någon i din närhet

De senaste åren har Stockholm fullkomligt exploderat av trafikskolor och körkortsutbildare. Vårt tips när du ska välja, är att inte bara titta på priset.

Priset ska förstås vara rimligt, men det ÄR skillnad på kvaliteten på olika utbildningar. Det säger sig själv att om en trafikskola är duktiga på pedagogiken, så kommer det att krävas ett mindre antal lektioner totalt sett - och det kommer dessutom vara roligare att lära sig; jämfört med om någon är "billig men dålig".

Närhet och lättillgänglighet viktig

Ett annat tips är att välja en utbildare som inte ligger alltför långt hemifrån (eller en utbildare som är lätt att nå via kollektivtrafik eller liknande). Undersökningar visar att en mindre avstånd till körkortsutbildaren även främjar en snabbare väg till körkortet. Vad gäller just handledarutbildning i Stockholm läs mer på handledarutbildningstockholm.com för info om priser, bokning och aktuella kurstillfällen.

2. Läs på om reglerna

Ja, det är mycket regler runt det här med att ta körkort. För just introduktionsutbildningen kan det vara bra att få koll på vad som gäller. För dig som ska vara handledare finns all info du behöver här på körkortsportalen.

3. Så funkar introduktionsutbildningen

Varje utbildare har olika upplägg på sin handledarkurs. Men det finns förstås element i utbildningen som måste vara med. En handledarutbildning är exempelvis alltid minst 3 timmar lång.

Obligatoriska delar

Den kommer på ett eller annat sätt att ta upp följande 3 grunder:

  • Körkortsutbildningens mål och innehåll samt regler för övningskörning
  • Hur man planerar och strukturerar övningskörningen
  • Grundläggande faktorer för miljö och säkerhet i trafiken.

4. Priser och bokning

Prisnivån på handledarutbildning för körkort ligger någonstans mellan 300-600 kr per kurs. En del utbildare har kurser även lördag och söndag, vilket kan vara uppskattat för den som har andra åtaganden i veckorna. Idag kan man nästan alltid boka och betala direkt på nätet.

5. Frågor att ställa

Det är alltid bra att göra en visst grundjobb innan du påbörjar din körkortsutbildning.

Försök få svar på dessa frågor:
Är det långa kötider för att få påbörja övningskörningen?
Finns det flera körlärare?
(Eller: vad händer om jag vill byta körlärare...?)

Vilka är öppettiderna ? (Vardagar, kvällar och helger.)
Vilka övningsbilar används? (Nya eller gamla?)
Hur tänker man runt säkerheten (försäkringar etc?)
Vad har utbildaren för erfarenhet?
(Hur länge har man utövat sin yrkesroll?)